Basisopleiding tot legal mediator

Legal Mediation

(MfN-geaccrediteerde basisopleiding mediation)

De eerstvolgende opleiding Legal Mediation is de Najaarsopleiding. Deze start op 26 september 2024 en vindt plaats op Kasteel De Vanenburg in Putten.

Wij leiden u op tot deskundig legal mediator die het proces én de inhoud beheerst. Zowel de zakelijke en juridische als de psychologische en emotionele aspecten van mediation betrekken we bij deze erkende en praktijkgerichte opleiding op academisch niveau. Na de afronding bent u in staat om partijen op een methodische wijze naar de einduitkomst van hun conflict te begeleiden.

Indien u geen mediator wilt worden, is deze opleiding bij uitstek geschikt om anders met conflicten om te leren gaan en zo uw cliënten met uw kennis en mediationvaardigheden nog beter van dienst te kunnen zijn.

Onze opleiding Legal Mediation is door de Mediatorsfederatie Nederland (MfN) geaccrediteerd. Dit betekent dat u na het volgen van deze opleiding het theorieexamen én het assessment kunt afleggen, die u toegang geven tot uw registratie als mediator in het MfN-register.

Na het volgen van de opleiding Legal Mediation (de "basisopleiding") kunt u zich verder specialiseren, bijvoorbeeld als specialist Scheidingsmediation en Premarital Mediation of als mediator gespecialiseerd in familiebedrijven. Hoefnagels Academie is dé specialist voor opleidingen legal mediation op academisch niveau.

Deze state-of-the-art opleiding op academisch niveau ontwierpen we vanuit een duidelijke visie en met een gestructureerde opbouw. De door prof. dr. G.P. Hoefnagels ontwikkelde methode, later doorontwikkeld door hoofddocent dr. mr. Fred Schonewille, is de basis van deze opleiding.

"Ik geloof erin dat ik een betere notaris ben geworden door de opleiding Legal Mediation. Met meer tools en vaardigheden om het echte gesprek te kunnen voeren.”

De inhoud van de opleiding: wat leert u?

In de opleiding:

 • leert u de theorie van mediation, gebaseerd op state-of-the-art wetenschappelijke inzichten, literatuur op academisch niveau en (internationale) onderzoeken, vertaald naar de praktijk van de mediator;
 • leert u hoe u mediation inzet als een gefaseerde en gestructureerde methode, en hoe u het mediationproces inricht en opbouwt;
 • leert u door participatie in een groot aantal rollenspellen zowel vanuit het perspectief van de mediator als vanuit het perspectief van een partij naar het proces te kijken en ervaart u deze rollen. Ook op basis van andere praktische oefeningen ontwikkelt u vaardigheden en technieken en doet u een groot aantal inzichten op;
 • ontwikkelt u uw eigen stijl als mediator;
 • leert u wat precies onder legal mediation wordt verstaan, zoals de rol van het recht in mediation, de plaats van mediation binnen het rechtssysteem, de wijze waarop een legal mediator omgaat met juridische aspecten, de evaluatieve mediationbenadering, het toepassen van sturingsmechanismen en het vervullen van een actieve procesrol van de legal mediator en mediation advocacy;
 • wordt in de ethische leerlijn aandacht besteed aan de persoon van de mediator, professionele beroepsaspecten, ethische dilemma’s en strategische keuzen.

Het programma

De opleiding bestaat uit tien dagbijeenkomsten van 9.30 tot 18.30 uur en is geheel verzorgd, inclusief vakliteratuur, coaching en persoonlijke begeleiding. Tijdens de opleiding zetten wij professionele trainingsacteurs in. De casuïstiek wordt afgestemd op de dagelijkse praktijk van de deelnemers.

 • persoonlijk intakegesprek
 • tien verzorgde opleidingsdagen op locatie
 • alle voorgeschreven literatuur, de zes hand- en studieboeken en het overige studiemateriaal
 • persoonlijke begeleiding tijdens de opleiding
 • individueel coachingsgesprek na afloop van de opleiding
 • certificaat van deelname na afloop van de opleiding
𝐃𝐞 𝐛𝐞𝐭𝐫𝐨𝐤𝐤𝐞𝐧 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐢𝐣𝐞𝐧 𝐦𝐨𝐞𝐭𝐞𝐧 𝐝𝐞 𝐨𝐩𝐥𝐨𝐬𝐬𝐢𝐧𝐠 𝐚𝐚𝐧𝐝𝐫𝐚𝐠𝐞𝐧
"Als jurist ben je gewend om in oplossingen te denken en de leiding te nemen in een gesprek, vaak op een dominante manier. Mediation is exact het tegenovergestelde; het gaat om luisteren, partijen aan het werk zetten en hen laten (uit)spreken. Ook al vallen er lange stiltes. Zij moeten eigenlijk zelf tot de oplossing van hun conflict komen. Ook in mijn nevenfuncties komt het daarom goed van pas.”

Data

De opleiding Legal Mediation wordt twee keer per jaar aangeboden als open inschrijving.

De najaarsopleiding 2024 start op 26 september 2024 en vindt plaats in Putten, Kasteel De Vanenburg. De opleidingsdata zijn: 26 september, 10 oktober, 16 oktober, 17 oktober, 11 november, 20 november, 21 november, 28 november, 6 december, 9 december 2024.

De voorjaarsopleiding 2025 wordt momenteel gepland. Wilt u op de hoogte gebracht worden zodra de opleidingsdata bekend zijn? Neemt u dan contact op met mr. Pauline Schonewille, opleidingsmanager via 06-42170211 of pauline@hoefnagelsacademie.nl

Daarnaast wordt de opleiding ook regelmatig in-company verzorgd voor grotere kantoren, samenwerkingsverbanden van advocaten en notarissen, intervisiegroepen of andere groepen.

Studieboeken en vakliteratuur

We maken gebruik van verschillende studieboeken en vakliteratuur. Deze boeken ontvangt u van ons tijdens de opleiding en zijn inclusief in de opleidingsprijs:

 • Toolkit mediation, M.A. Schonewille
 • Juridische aspecten van Mediation, E. Schutte, J. Spierdijk
 • Getting to Yes, R. Fisher en W. Ury
 • Getting to Yes with Yourself, W. Ury
 • Negotiating the Nonnegotiable, D. Shapiro
 • Basisboek Mediation, P.C. Schonewille
 • Emotiemanagement, G. Smits

De Engelstalige boeken kunnen we, indien leverbaar, ook in het Nederlands aan u verstrekken.

"Tijdens de opleiding leerde ik hoe een conflict werkt en hoe je betrokkenen in een actieve houding krijgt om uit het conflict te komen. Ik werk veel met ondernemers die bijvoorbeeld bepaalde samenwerkingen willen aangaan; het is dan essentieel om oog te hebben voor juist datgene wat schuurt."

Docenten

Fred Schonewille

Annette van Riemsdijk

Dr.mr. F. (Fred) Schonewille en mw. mr. A.M. (Annette) van Riemsdijk zijn de hoofddocenten van de opleiding.

Daarnaast verzorgen enkele gastdocenten een deel van de opleiding op hun vakgebied.

Voor de rollenspelen zetten wij professionele trainingsacteurs in.

Studiebelasting en PE-punten

De studiebelasting voor deze opleiding bestaat uit de opleidingsuren, het maken van huiswerkopdrachten en zelfstudie. Uitgegaan wordt van:

 • 80 begeleide opleidingsuren
 • 10 uur te besteden aan huiswerkopdrachten
 • 25 uur te besteden aan vakliteratuur (zelfstudie)

U ontvangt na afronding van de opleiding - indien voldaan aan de actieve aanwezigheidsplicht en huiswerkopdrachten - een schriftelijke bevestiging voor 80 contacturen, onderverdeeld in 65 vaardigheidspunten en 15 juridische punten.

Onze basisopleiding tot legal mediator is met 80 PE-punten geaccrediteerd voor het notariaat (KNB). Met uw bewijs van deelname kunt u zelf uw opleidingspunten in het kader van permanente educatie aanvragen bij uw beroepsvereniging, zoals NOvA en KNB.

Kosten

De opleiding kost € 5.550 ex BTW inclusief boeken.

Wilt u ook legal mediator worden? Reserveer dan nu uw plek!

Hebt u interesse in een van onze opleidingen? Wacht dan niet langer met inschrijven. In verband met het beperkt aantal deelnemers per groep, zitten de opleidingen snel vol.

Verzeker u van een plek en schrijf u nu in voor de opleiding van uw keuze. U hoort vervolgens zo snel mogelijk van mij.

Ook voor praktische en inhoudelijke vragen kunt u contact met mij opnemen. Ik ben rechtstreeks bereikbaar op telefoonnummer 06-42170211 of pauline@hoefnagelsacademie.nl.

Opleidingsmanager

Mr Pauline Schonewille