Systemisch werken voor mediators en juristen

Een unieke cursusdag voor mediators die systemisch werk willen inzetten in hun praktijk. U leert hoe u systemische informatie kunt ophalen, die vaak onbewust of halfbewust ligt opgeslagen in de relatie. Hierdoor ontstaat nieuw perspectief en handelingsruimte.

cursusdag + online terugkombijeenkomst

Systemisch werken voor mediators en coaches

de docenten

 • datum najaar binnenkort bekend
 • inclusief een online vragenuur/terugkomsessie
 • Locatie "De Linnenkist" Deventer
 • € 545 ex BTW
 • 12 MfN-punten (cat. 1a)
 • U ontvangt een certificaat van deelname, waarmee u bij uw eigen beroepsorganisatie opleidingspunten kunt aanvragen.

Binnen partner- of familierelaties, gezinnen, arbeidsrelaties, (familie-)bedrijven, maatschappen en andere samenwerkingsverbanden speelt er weleens iets waar niemand een vinger kan opleggen. En dat tegelijkertijd de boel tegenhoudt. Waarom loopt het niet, waarom ontstaat er steeds conflict, hoe krijgt uw cliënt zicht op het potentieel?

Systemisch werk is een goede invalshoek om naar dit soort vragen te kijken. Met ‘systeem’ bedoelen we een groep mensen die een relatie of verbinding heeft. Elk systeem heeft andere gewoontes, waarden en een eigen geschiedenis. Systemisch werk maakt onderliggende patronen zichtbaar. Wat moet vanuit het verleden erkend worden, voordat een volgende stap kan worden gezet?

Deze cursus is voor mediators en andere professionals die systemisch willen leren kijken, systemen willen ontrafelen en de systeembenadering direct willen toepassen in hun praktijk.

Docenten zijn Annelies Meijers en Pauline SchonewilleAnnelies is bedrijfskundige, systemisch teamcoach, Holding Space Facilitator en organisatie-opsteller. Pauline is legal mediator en kandidaat-notaris. Beide docenten hebben hun sporen ruim verdiend in hun vakgebied en zijn daarnaast ervaren trainers. In deze cursus brengen zij hun kennis en kunde, ervaring en passie voor mediation en systemisch werken samen tot een cursus die u in theorie en praktijk de handvatten geeft om systemisch werk toe te passen in uw werk.

Programma

Het programma voor deze cursus bestaat uit een opleidingsdag en een online vragenuur/terugkombijeenkomst. Na afronding van de cursus kunt u in een individueel reflectie- en coachingsgesprek uw vragen en leerdoelen op maat bespreken.

Programma

 • Kennismaken met systemisch werken - inzicht krijgen in onzichtbare patronen
 • Mediation en systemisch werken: wanneer zet je je "systemische bril" op in je mediationpraktijk?
  Aan bod komen o.a. het landschap van systemisch werk; de overlap en de verschillen tussen systemisch werk en mediation; de toegevoegde waarde van systemisch werken in de mediationpraktijk; wat moet je weten van systemisch werken om het als mediator naar het systeem van je cliënten te kijken; herkennen van systemische principes; veel voorkomende patronen; waar liggen jouw grenzen?
 • Jij als mediator - praktisch aan de slag: jouw innerlijke houding; je plek innemen; inzicht in je eigen patronen
 • De toepassing van systemisch werken in je eigen mediationpraktijk
 • Oefenen met praktische toepassingen zoals tafelopstellingen, systemische vragen en meer.

Online terugkombijeenkomst

Tijdens deze online bijeenkomst kunt u van 19.30 tot 20.30 uur uw vragen stellen aan de docenten, bijvoorbeeld over waar u tegenaan loopt in de praktijk.De datum van deze bijeenkomst wordt met de deelnemers afgesproken.

Individueel reflectiegesprek

Na afronding van de cursus kunt u een individueel reflectiegesprek inplannen met een van de docenten. Daarin kunt u uw persoonlijke vragen bespreken, uw leerdoelen of andere vragen stellen. Dit gesprek is niet inbegrepen in de cursusprijs en kost € 350 exclusief btw.

Verdere verdieping

Na afronding van deze cursus kunt u zich verder verdiepen in Systemisch werken. Het programma voor de verdiepingscursus wordt momenteel ontwikkeld.