Ontstaan en missie

Ontstaan en missie

van Hoefnagels Academie

Op 1 juli 2020 richtte Fred Schonewille Hoefnagels Academie - voor opleidingen legal mediation op. Fred is opgeleid door professor Hoefnagels en zet diens gedachtengoed en methodische aanpak van mediation voort, zowel in zijn (inte)nationale mediationpraktijk als in de mediationopleidingen die hij ontwikkelt en doceert. Hoefnagels Academie is vernoemd naar professor G.P. (Peter) Hoefnagels. Professor Hoefnagels is de founding father van mediation in Nederland.

Over professor Peter Hoefnagels

Professor dr. Peter Hoefnagels was de pionier op het gebied van mediation. Hij kwam in de jaren zeventig als eerste in Nederland op de gedachte om partijen in een conflict samen aan tafel te zetten. In die setting ging hij met hen op zoek naar oplossingen op basis van hun gemeenschappelijke en individuele belangen, in plaats van op hun standpunten en ingenomen juridische posities. In de jaren tachtig maakte Hoefnagels zijn inmiddels grote praktijkervaring tot onderzoeksthema aan de Erasmus Universiteit. Als academicus wilde hij namelijk weten waarom wat hij deed werkte: hij was op zoek naar de methode. Dit onderzoek leidde bij Hoefnagels tot het inzicht dat een conflict altijd eerst relationeel moet worden benaderd en dat er pas daarna ruimte is voor een zakelijke onderhandeling. De juridische dimensie van een conflict vormt het sluitstuk van het proces. Dit inzicht was de basis van de drie fasen methode die Hoefnagels in de loop van de tijd verder heeft verfijnd in een wisselwerking tussen praktijkvoering, wetenschappelijk onderzoek en onderwijs.

In de rustige Achterhoek, in het buurtschap "Linde" hield Hoefnagels nog steeds praktijk, hoewel hij wat aan het afbouwen was in verband met zijn leeftijd. Samen begeleidden zij nog vele mediations, waarbij Fred Schonewille zeer geïnspireerd werd door zijn leermeester, die conflicten op een heel andere methodische manier aanpakte dan Fred, als oud-notaris, gewend was.

Na enkele jaren intensief samenwerken droeg professor Hoefnagels zijn mediationpraktijk aan Fred over. Hoefnagels had Fred ook dusdanig geïnspireerd door zijn werkwijze die zichtbaar werkte, dat Fred het op zich heeft genomen om het gedachtengoed van Hoefnagels verder te ontwikkelen en uit te dragen als mediator en opleider.

Fred is inmiddels een zeer ervaren legal mediator en opleider. Zijn jarenlange ervaring als mediator, onderzoeker, docent en opleider (bij o.a. de Universiteit Utrecht en Schonewille & Schonewille Academy Legal Medation) zullen ook u inspireren om als legal mediator aan de slag te gaan.

Uit Hoefnagels' onderzoeken en praktijkervaring vloeide een methodische manier van conflicthantering voort, en vele boeken over dit onderwerp. Zijn bekendste boek is Gelukkig getrouwd, gelukkig gescheiden (meest recente, herziene versie 2018). Peter Hoefnagels is in november 2011 overleden, maar zijn methodische werkwijze om conflicten op te lossen of te voorkomen is nog steeds effectief en actueel. Dit is mede te danken aan de voortdurende ontwikkeling en actualisering door zijn opvolger Fred Schonewille.

In de visie van Hoefnagels is de persoon van de mediator essentieel. De legal mediator paart autoriteit en gezag aan (inhoudelijke en processuele) kennis naast alle vaardigheden en technieken waarover hij uiteraard beschikt. Daarnaast reikt hij aan partijen het juridisch kader aan.  Het mediationproces moet daarom in drie fasen worden ingericht en uitgevoerd om recht te doen aan partijen en hun conflict: de relationele, zakelijke en juridische fase – en wel in deze volgorde.

Legal mediation volgens de Methode Hoefnagels is dus een methodisch proces dat door de deskundige mediator op een methodische wijze wordt ingericht, waarover de mediator de regie houdt én waarin hij partijen inhoudelijk adviseert. Hoofddocent Fred Schonewille is nauw betrokken bij de mediationwetgeving en kan beschouwd worden als een van de voortrekkers van de doorontwikkeling van mediation in het algemeen en uiteraard van de methode Hoefnagels in het bijzonder. Hij werkt intensief samen met andere mediationprofessionals in het vakgebied zoals systeemtherapeuten, waardoor de integrale aanpak van conflicten naar een hoger plan getild wordt.

De manier waarop u dat proces vormgeeft en hoe u op een pro-actieve wijze als legal mediator acteert, welke rol de wet daarin speelt en welke verantwoordelijkheid partijen daarin zelf hebben? In onze basisopleiding tot mediator en in onze specialisatieopleidingen wordt u opgeleid tot deskundig legal mediator die het proces én de inhoud beheerst en na afronding van de opleiding methodisch te werk kan gaan.

Omdat u als mediator nooit uitgeleerd bent, biedt onze academie u na afronding van de basisopleiding allerlei mogelijkheden om u verder te ontwikkelen in uw vak en als persoon, zoals specialisatieopleidingen, nascholing, cursussen, trainingen, coaching en intervisie.

Hoefnagels Academie is hét opleidingsinstituut voor opleidingen legal mediation. Sinds 2013 leiden wij legal mediators op. Eerst onder de naam Schonewille & Schonewille Academy Legal Mediation, daarna onder de naam Hoefnagels Academie. Vele professionals uit de advocatuur en het notariaat, HRM-managers, psychologen, artsen en bestuurders zijn u voorgegaan. De opbouw van de opleiding, de wetenschappelijke basis van de succesvolle Methode Hoefnagels, de hoogopgeleide medecursisten, de ervaren en gerenommeerde docenten en de persoonlijke benadering en begeleiding maken onze mediationopleidingen tot een persoonlijke en professionele verrijking en verdieping, waar u op verder bouwt.

De Hoefnagels Academie is opgericht om mediators op te leiden volgens de unieke methodische mediation van professor Hoefnagels: een onderscheidende manier van mediation met aandacht voor relationele, zakelijke en juridische aspecten van het conflict. De inzichten van Hoefnagels zijn vertaald in state-of-the-art opleidingen Legal Mediation, die steeds verder worden doorontwikkeld. We zijn een niche opleidingsinstituut dat de MfN-erkende basisopleiding tot legal mediator aanbiedt op academisch niveau. Dit geldt ook voor onze specialisatieopleidingen. Onze praktische en direct toepasbare mediationopleidingen leren u om op deze mooie en unieke manier als mediator te werken.