Systemisch werken voor mediators en coaches

Een unieke tweedaagse voor mediators die systemisch werk willen inzetten in hun praktijk. U leert hoe u systemische informatie kunt ophalen, die vaak onbewust of halfbewust ligt opgeslagen in de relatie. Hierdoor ontstaat nieuw perspectief en handelingsruimte.

30 maart en 11 april 2023

Tweedaagse Systemisch werken voor mediators en coaches

de docenten

Praktische informatie

 • 30 maart  en 11 april 2023
 • Locatie: midden van het land
 • Kosten € 1.095 ex. BTW
 • 12 MfN-punten (cat. 1a)
 • U ontvangt een certificaat van deelname, waarmee u bij uw eigen beroepsorganisatie opleidingspunten kunt aanvragen.

Binnen partner- of familierelaties, gezinnen, arbeidsrelaties, (familie-)bedrijven, maatschappen en andere samenwerkingsverbanden speelt er weleens iets waar niemand een vinger kan opleggen. En dat tegelijkertijd de boel tegenhoudt. Waarom loopt het niet, waarom ontstaat er steeds conflict, hoe krijgt uw cliënt zicht op het potentieel?

Systemisch werk is een goede invalshoek om naar dit soort vragen te kijken. Met ‘systeem’ bedoelen we een groep mensen die een relatie of verbinding heeft. Elk systeem heeft andere gewoontes, waarden en een eigen geschiedenis. Systemisch werk maakt onderliggende patronen zichtbaar. Wat moet vanuit het verleden erkend worden, voordat een volgende stap kan worden gezet?

Deze tweedaagse is voor mediators en andere professionals die systemisch willen leren kijken, systemen willen ontrafelen en de systeembenadering direct willen toepassen in hun praktijk.

Docenten zijn Annelies Meijers en Pauline SchonewilleAnnelies is bedrijfskundige, systemisch teamcoach, Holding Space Facilitator en organisatie-opsteller. Pauline is legal mediator en kandidaat-notaris. Beide docenten hebben hun sporen ruim verdiend in hun vakgebied en zijn daarnaast ervaren trainers. In deze tweedaagse cursus brengen zij hun kennis en kunde, ervaring en passie voor mediation en systemisch werken samen tot een cursus die u in theorie en praktijk de handvatten geeft om systemisch werk toe te passen in uw werk.

Programma

Het programma voor deze tweedaagse bestaat uit twee opleidingsdagen en een tussentijdse online bijeenkomst. Na afronding van de tweedaagse kunt u in een individueel reflectie- en coachingsgesprek uw vragen en leerdoelen op maat bespreken.

Dag 1 (30 maart 2023)

 • Kennismaken met systemisch werken - inzicht krijgen in onzichtbare patronen
 • Mediation en systemisch werken: wanneer zet je je "systemische bril" op in je mediationpraktijk?
  Aan bod komen o.a. het landschap van systemisch werk; de overlap en de verschillen tussen systemisch werk en mediation; de toegevoegde waarde van systemisch werken in de mediationpraktijk; wat moet je weten van systemisch werken om het als mediator naar het systeem van je cliënten te kijken; herkennen van systemische principes; veel voorkomende patronen; waar liggen jouw grenzen?
 • Jij als mediator - praktisch aan de slag: jouw innerlijke houding; je plek innemen; inzicht in je eigen patronen

Online bijeenkomst

Tijdens deze facultatieve online bijeenkomst kunt u van 19.30 tot 20.30 uur uw vragen stellen aan de docenten.

Dag 2 (11 april 2023)

 • Terugblik op dag 1
 • De toepassing van systemisch werken in je eigen mediationpraktijk
 • Oefenen met praktische toepassingen zoals tafelopstellingen, systemische vragen en meer.

Individueel gesprek

Na afloop van de tweedaagse hebt u de mogelijkheid om een individueel reflectie- en coachingsgesprek in te plannen met een van de docenten. Dit gesprek is facultatief en niet inbegrepen in de cursusprijs.