Systemisch werken voor mediators

Systemisch werken voor mediators

tweedaagse cursus

Een unieke tweedaagse voor mediators die systemisch werk willen inzetten in hun praktijk. U leert hoe u systemische informatie kunt ophalen, die vaak onbewust of halfbewust ligt opgeslagen in de relatie. Hierdoor ontstaat nieuw perspectief en handelingsruimte.

 4 en 25 november 2022

Systemisch werken voor mediators

mr Pauline Schonewille en drs. Annelies Meijers

Praktische informatie

 • 4 en 25 november 2022
 • Locatie: Leerhotel Het Klooster, Amersfoort
 • Kosten € 995 ex. BTW
 • MfN-punten aangevraagd.
 • U ontvangt een certificaat van deelname, waarmee u bij uw eigen beroepsorganisatie opleidingspunten kunt aanvragen.

Binnen partner- of familierelaties, gezinnen, arbeidsrelaties, (familie-)bedrijven, maatschappen en andere samenwerkingsverbanden speelt er weleens iets waar niemand een vinger kan opleggen. En dat tegelijkertijd de boel tegenhoudt. Waarom loopt het niet, waarom ontstaat er steeds conflict, hoe krijgt uw cliënt zicht op het potentieel?

Systemisch werk is een goede invalshoek om naar dit soort vragen te kijken. Met ‘systeem’ bedoelen we een groep mensen die een relatie of verbinding heeft. Elk systeem heeft andere gewoontes, waarden en een eigen geschiedenis. Systemisch werk maakt onderliggende patronen zichtbaar. Wat moet vanuit het verleden erkend worden, voordat een volgende stap kan worden gezet?

Deze tweedaagse is voor mediators en andere professionals die de systeembenadering willen toepassen in hun praktijk. Docenten zijn drs. Annelies Meijers en mr. Pauline SchonewilleAnnelies is bedrijfskundige, systemisch teamcoach, Holding Space Facilitator en organisatie-opsteller. Pauline is legal mediator en kandidaat-notaris. Beide docenten hebben hun sporen ruim verdiend in hun vakgebied en zijn daarnaast ervaren trainers. In deze tweedaagse cursus brengen zij hun kennis en kunde, ervaring en passie voor mediation en systemisch werken samen tot een cursus die u in theorie en praktijk de handvatten geeft om systemisch werk toe te passen in uw werk.

Programma

Dag 1

 • Kennismaken met systemisch werken - inzicht krijgen in onzichtbare patronen
 • Mediation en systemisch werken: wanneer zet je je "systemische bril" op in je mediationpraktijk?
  Aan bod komen o.a. het landschap van systemisch werk; de overlap en de verschillen tussen systemisch werk en mediation; de toegevoegde waarde van systemisch werken in de mediationpraktijk; wat moet je weten van systemisch werken om het als mediator naar het systeem van je cliënten te kijken; herkennen van systemische principes; veel voorkomende patronen; waar liggen jouw grenzen?
 • Jij als mediator - praktisch aan de slag: jouw innerlijke houding; je plek innemen; inzicht in je eigen patronen

  Dag 2

  • Terugblik op dag 1
  • De toepassing van systemisch werken in je eigen mediationpraktijk
  • Oefenen met praktische toepassingen zoals tafelopstellingen, systemische vragen en meer.
  • Individueel reflectiegesprek